Kruidentuin

kruidentuin+

Kruiden zijn planten die door mensen gebruikt worden voor een bepaald doel. Je kunt ze grofweg indelen in drie groepen: geneeskruiden, keukenkruiden en verfkruiden.

  • Geneeskruiden zouden helpen tegen allerlei kwaaltjes. Van stinkende gouwe wordt gezegd dat het werkt tegen wratten, duizendblad zou wonden ontsmetten en hyssop zou helpen bij keelpijn. Hoewel sommige kruiden zeker geneeskrachtige stoffen bevatten, is het van veel geneeskruiden niet zeker of ze echt werken. Sterker nog, sommige kruiden kunnen (heel) slecht voor de gezondheid zijn als je er te veel van binnenkrijgt.
  • Keukenkruiden geven voedsel extra geur, smaak of pittigheid. Sommige keukenkruiden zorgen ervoor dat je meer zin krijgt om te eten. Andere kruiden zijn weer goed voor de spijsvertering. Voorbeelden van keukenkruiden zijn peterselie, selderij, bieslook, bonenkruid, tijm en dragon.
  • Verfkruiden worden niet veel meer gebruikt. Tegenwoordig zijn er chemische kleurstoffen. Voorbeelden van ouderwetse verfkruiden zijn wede (voor de kleur blauw), karmozijnbes (rood) en verfbrem (geel).