Langzaam sluip je door de duisternis. Je ziet geen hand voor ogen. In de verte roept een bosuil. Boven je hoofd hoor je iets fladderen. Is het een vleermuis? En wat schiet daar weg vlak bij je voeten?

Op zaterdag 29 oktober is het de Nacht van de Nacht. De Natuurtuin Goffert en de Kinderboerderij de Goffert organiseren die avond samen een nachtelijke speurtocht. Zo wordt er op een speelse manier aandacht gevraagd voor het effect van kunstlicht op de natuur.

Waarom de Nacht van de Nacht?

Op veel plekken in Nederland is het nooit helemaal donker. Dat komt doordat er ’s nachts veel lampen aanstaan. Dat heeft vaak een negatieve invloed op planten, dieren en mensen. Zo verspillen nachtvlinders hun tijd rond lampen, hebben uilen minder plek om prooien te vangen en worden sommige planten minder goed bestoven. Het doel van de Nacht van de Nacht is dan ook om Nederland bewust te maken van de gevolgen van kunstlicht. Voor de natuur zou het goed zijn als er ’s nacht meer lampen uitgaan.

Een speurtocht in de nacht

Tijdens de nachtelijke speurtocht in de Natuurtuin en de Kinderboerderij doen kinderen van ongeveer 8 tot 12 jaar (en hun begeleiders) acht speelse opdrachten. Ze lossen zo een puzzel op. Tegelijkertijd ontdekken ze welk effect kunstlicht heeft op wilde dieren en planten.

De activiteit duurt van 19 tot 21 uur en start bij de Kinderboerderij (Slotemaker de Bruïneweg 268). Deelname is gratis en reserveren is niet nodig. Neem wel een zaklamp mee!